Dividend: Sigaar uit eigen doos?

Ja, daar is hij weer. Het eeuwenoude argument tegen Dividend: ben ik nu de sigaar?

Wijs antwoord: Geen dividend is net zo slecht als roken

Stok oud

Dit argument is oud want: aandelen zijn oud, stokoud! Zo oud dat het Engelse woord voor aandeel ook verwoorden is tot “stock”. Stock en stokoud!

Grapje natuurlijk, maar vergeet dit nooit meer. Officiële aandelen bestaan sinds 1602 maar al in de eeuwen daarvoor bestond er verhandelbaar waardepapier. Maar sinds het ontstaan van het allereerste officiële aandeel gonst het argument al door de Amsterdamse straten: “Djvydend seyn ene Sygaart uyt eigene Doosz”

Niet al te vaak komt het argument van mensen die zelf helemaal niet investeren, zulke mensen waren er 418 jaar geleden ook al. Terwijl de rijken GOUD, vastgoed en waardepapieren vergaarden, bleven de loonarbeiders roepen dat het allemaal de moeite niet waard was…en iets met sigaren…

Koop en sla Goud online op! Klik op afbeelding om meteen 100% gratis te beginnen!

Risicobeloning

Dividend is net als rente een beloning voor het uitlenen of investeren van het kapitaal. Het dekt een stuk risico. De vraag is dan ook: Zou je je geld uitlenen zonder rente te vragen? Aan familie zeker, maar aan een bank? Oh wacht….slecht voorbeeld.

Dividend beloont je voor het investeren, omdat je bij elke vorm risico draagt en je nooit zeker weet of je je inleg überhaupt terug krijgt. Het is heel fijn om tussentijds wel een stukje beloning te ontvangen. Een stukje waarover je zelf zeggenschap hebt en wat je zelf kunt herinvesteren, in nieuwe sectoren en bedrijven, zodat je spreiding toeneemt en je risico kleiner wordt. Dit is toch het gouden ei?

Alles GRATIS en voor NIETS doen?

Sommigen mensen hebben liever een aandeel waarin je het recht op winst ontzegd word, een bedrijf dat de winst gebruikt om te herinvesteren in het bedrijf. Deze bedrijven denken vooral aan zichzelf en niet aan de mensen die hen hebben geholpen te komen waar ze zijn. En blijkbaar zijn er volop mensen die hun zuurverdiende kapitaal uitlenen/investeren zonder daar een tussentijdse beloning voor te verwachten. Zonde, want zelf je dividend kunnen herinvesteren in talloze andere bedrijven is de basis van beleggen!

Geef mij maar gewoon Dividend

Ik zie zelf geen voordeel van een “groeiaandeel zonder dividend”. De zogenaamde voordelen van groeiaandelen zonder dividend vind ik ook in mijn Dividend aandelen:

  • De aandelen van dividend uitkerende bedrijven nemen ook toe in waarde
  • De dividend uitkerende bedrijven herinvesteren hun winsten ook
  • De dividend uitkerende bedrijven groeien ook door in omzet, winst en omvang

Maar dan dit alles ook nog met deze bonus: Een deel van de winst ontvang ik als aandeelhouder en mag ik zelf besteden, en het dividend wordt bijna altijd jaarlijks flink verhoogd!

Neemt overigens niet weg dat ik ook zo nu en dan wat dividendloze aandelen opneem waarvan ik van mijn ANALISTEN doorkrijg dat ze flink ondergewaardeerd zijn. Maar mij zul je nooit horen roepen dat mijn mooie Dividendaandelen sigaren uit eigen doos uitdelen!

VOC-Mentaliteit

Laten we deze discussie nu na 418 jaar lekker de Amsterdamse grachten indumpen, de tijd van de VOC is voorbij maar de handelsmentaliteit (hopelijk niet).

Begin daarom meteen zelf met beleggen in prachtige Dividend bedrijven:

Je kunt in 5 minuten hier een rekening openen en ook meedoen met het genereren van een passief inkomen uit dividend. Meld je ook aan voor onze groep op FACEBOOK